Itt jár most: nyitólap » Eseménynaptár

CINet konferencia – 2014. szeptember 8-9.

Izgalmas két napon van túl a Continuous Innovation Network (CINet) nevű szervezet konferenciájának mintegy 90 résztvevője. Számos érdekes előadás hangzott el az innovációmenedzsment különböző vonatkozásairól a világ négy kontinenséről, 17 országból Budapestre érkezett kutatók előadásában. A Budapesti Corvinus Egyetem látta el a házigazda szerepét és a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) segédkezett abban, hogy a konferencián ne csak kutatók, hanem a gyakorló szakemberek is kicserélhessék gondolataikat.

A konferencia nyitó előadását Nagy László, a GE Healthcare Kft. technológiafejlesztési igazgatója tartotta. Előadásában saját tapasztalatainak bemutatása mellett számos példával ecsetelte a gyorsuló technológiafejlesztés kihívásait, beszélt a gyakorlat és a felsőoktatás kapcsolatáról, valamint a szervezetfejlesztés rendkívüli szerepéről az innovációs teljesítmény alakításában.

A konferencia nyitó előadását Nagy László, a GE Healthcare Kft. technológiafejlesztési igazgatója tartotta. Előadásában saját tapasztalatainak bemutatása mellett számos példával ecsetelte a gyorsuló technológiafejlesztés kihívásait, beszélt a gyakorlat és a felsőoktatás kapcsolatáról, valamint a szervezetfejlesztés rendkívüli szerepéről az innovációs teljesítmény alakításában. A "Gyakorlati innováció - újító gyakorlatok" (operating innovation, innovating operations) mottó alatt szervezett szekciókban kitüntetett figyelmet kapott az ötletgenerálás, a kreativitás, az alkalmazás, az integráció, a tudományterületek közül pedig az egészségügy és a szolgáltatások innovációjával kapcsolatos kutatások.

Új jelenségként külön színfoltot képviselt a rendezvény első napján a gyakorló szakemberek szekciója a NIH közreműködésével: számos vállalati szakembernek is lehetősége nyílt eszmecserére. A hagyományos előadásokon kívül két kerekasztal-beszélgetés is biztosította az interaktivitást. E két beszélgetés középpontjában a lean/agilis működés és az innováció kapcsolata, valamint a nyílt innováció kérdése állt. Délelőtt három, a koradélutáni „LEAN/AGILE MANAGEMENT AND INNOVATION” c. kerekasztal-beszélgetésben pedig két előadást moderált Dr. Deák Csaba, a NIH stratégiai elnökhelyettese. A délutáni „OPEN INNOVATION” szekciót Dr. Győr Miklós, a NIH Nemzetközi Osztályának szakértője vezette. A beszélgetések a gyakorló szakemberek és a kutatók számára egyaránt hasznos gondolatokat hoztak a felszínre, bizonyítva a két fél közötti párbeszéd fontosságát és szükségességét. A gyakorlati oldalt olyan cégek szakemberei képviselték, mint például a National Instruments, az Audi, a Siemens, a SimTeam, a Budasys Services, de jelen volt a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának képviselője is. Különösen a nyílt innovációval foglalkozó kerekasztal-beszélgetésen alakult ki intenzív vita etikai kérdésekről, illetve a kis- és nagyvállalati szektor együttműködési lehetőségeiről.

Reméljük, hogy jövő nyárra még több gyakorlati szakember és kutató ismeri fel a téma jelentőségét, és vesz részt az ISPIM (International Society for Professional Innovation Management) 26. konferenciáján, amelynek középpontjában szintén az innováció áll.A rendezvényről itt tájékozódhat. Tegye a kedvencei közé!

Demeter Krisztina
Tanszékvezető egyetemi docens
Budapesti Corvinus Egyetem

Finomra hangoljuk vállalkozását!