Itt jár most: nyitólap » Hírek

EURÓPÁBAN HIÁNYZIK A STARTUPOK HÁTTERE

Az elmúlt években megváltozott a befektetési gyakorlat, de Európának csak akkor lehet esélye, ha megfelelő ökorendszert hoz létre. Jeff Clavier, a SoftTech VC befektetési társaság alapítója 2004 óta több mint 150 vállalatba fektetett be és azok közül sokat olyan óriáscégek vásároltak fel, mint a Google, az eBay vagy a Facebook. Az általa támogatott vállalkozások között volt a Fitbit és az Eventbrite online jegypiac. A befektetési alapjai jelenleg 85 millió dollárral rendelkeznek.

"Negyedévente 450-700 startupot vizsgálunk meg, többek között a számítási felhőtechnológia, a mobilhálózatok, az internetes piacterek és a viselhető termékek területén. Vannak közöttük olyanok is, amelyek kereskedelmi drónokon, a virtuális valósággal kapcsolatos fejlesztéseken, a 3D-nyomtatás és a robotika területén dolgoznak. Sok időt töltök azzal, hogy megtaláljam a valódi gyöngyszemeket. A digitális egészségügyi termékek jelentik az aktuális nagy témát. Csak egy szám ezzel kapcsolatban: 2015-ben csak az Amerikai Egyesült Államokban 4000 milliárd dollárt fektetnek be az egészségügyi rendszerbe. Őrült hatalmas összeg."

"Amikor a SoftTec VC-t tíz évvel ezelőtt megalapítottam, akkor néhány tízmillió dollár volt csak a befektetési piacon. Ma már ez az összeg 3-5 milliárd dollár. Minden egyes cég, amelyik széles felhasználóbázissal rendelezik hatalmas növekedési potenciállal bír. 2003-ban nem jött létre egy üzlet a LinkedIn vezetőivel, mert túl soknak találtam a befektetendő összeget. Ez hiba volt. Ami az akkori finanszírozási körben 100 000 dollár volt, az ma 200 millió dollár" - fejtette ki az üzletember.

Jeff Claviert egyáltalán nem lepte az Uber sikere. Szerinte a vállalkozás hamarosan már egymillió embert fog foglalkoztatni, éppúgy, mint a Wal-Mart. Az Uber azt az elvet követi, hogy inkább utólag kér elnézést, mint előre engedélyt. Mostanra viszont már 41 milliárd dollárt ér és ez azt jelenti, hogy ideje felnőnie, le kell ülnie a hatóságokkal és egyeztetni. Az elmúlt napokeseményei tökéletesen rávilágítottak erre. Van olyan startup, amely ezt jobban csinálja: az Airbnb. Ott a vezetők leültek tárgyalni a városok képviselőivel, megpróbáltak közös nevezőre jutni és megfelelő szabályozást kidolgozni.

Európa az USA mögött van a befektetések területén és Clavier szerint ez a közeljövőben nem is fog változni. A Szilícium-völgy 40 éve létezik. Berlin, Párizs és London esetében is történt ugyan előrelépés, de senki sem mutatott eddig érdeklődést egy európai ökorendszer kidolgozására. Mindenki a saját dolgát csinálja és az egyes nemzetek megnehezítik egymás életét. A franciák agresszívnek nevezik a briteket, mert sok cégalapító Londonba költözik, de az nem Anglia hibája, hogy ott jobbak a feltételek. Problémát jelent az is, hogy hiány van a tapasztalt befektetőkből, ráadásul ők is elszórtan tevékenykednek. Az európai kormányoknak nagyobb vízióban kellene gondolkodniuk, az egységes ökorendszeren mindenki nyerhetne és szert tehetne új adóbevételekre.

Mindezek ellenére szerinte Európának vannak esélyei, például a digitális egészségügyi termékek területén. "Az az érzésem, hogy az európai országok felügyeletei sokkal lazábbak, mint az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hatósága (FDA), amely állandóan fékezi az új fejlesztéseket. Mindez azt jelenti, hogy az új ajánlatokat az európai államokban sokkal jobban lehetne tesztelni" - szögezte le az üzletember.

Finomra hangoljuk vállalkozását!