Itt jár most: nyitólap » Hírek

EZEK A VÁLLALKOZÁSOK JUTNAK ELSŐKÉNT UNIÓS PÉNZHEZ

Az Európai Bizottság csütörtökön közzétette azoknak kis- és középvállalkozásoknak a listáját, amelyek elsőként fognak részesülni az új, 3 milliárd eurós kkv-eszköz támogatásaiból. 21 ország 155 kkv-ja jut egyenként 50 ezer eurónyi támogatáshoz a megvalósíthatósági tanulmányok finanszírozására, és emellett egy maximum három napos üzletvezetési tréningen is részt vehetnek. Projektjeik ezt követően adott esetben további bizottsági támogatásban részesülhetnek 2,5 millió euró erejéig.

Tartós munkahelyteremtés, valamint nagyszerű termékek és szolgáltatások révén az innovatív kkv-k segítenek ismét növekedési pályára állítani az európai gazdaságot - jelentette ki a kkv-s lista közzététele kapcsán Máire Geoghegan-Quinn, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős uniós biztos. Ez az új eszköz a valóban innovatív projektekre irányul, amelyek piaci bevezetése erős üzleti lehetőségre és szilárd koncepcióra alapul - tette hozzá.

A kkv-támogató eszköz a Horizont 2020 elnevezésű, 80 milliárd euróval gazdálkodó új uniós kutatásfinanszírozási programmal jött létre annak érdekében, hogy segítse az innovatív kisvállalkozásokat innovatív projektjeik piacra helyezésében. A támogatásra uniós tagállamokban és a Horizont 2020 keretprogramhoz társult országokban bejegyzett kkv-k pályázhatnak. A kiválasztási folyamat első fordulója iránt kiemelkedő volt az érdeklődés: a Horizont 2020-ban részt vevő országokból 2 662 pályázat érkezett be. A független szakértők által végzett értékelés szerint 317 pályázat felelt meg az értékelési standardnak. Ezek közül pedig 155, vagyis a pályázatok 49 százaléka került kiválasztásra mint támogatandó kezdeményezés.

A kiválasztott vállalkozások jó eséllyel vesznek részt a program második szakaszában, amelyben a pályázók 0,5 és 2,5 millió euró közötti összeghez juthatnak olyan innovációs tevékenységek finanszírozásához, mint a tesztelés, a prototípus-készítés, a bővítés és a miniatürizálás. A kedvezményezettek üzleti terveiket is továbbfejlesztik. Idén várhatóan 645 projekt részesül támogatásban. A támogatott projektek száma jövőre 670-re nő. A pályázati felhívásra folyamatosan lehet jelentkezni; a következő értékelési határidők az első szakasz esetében szeptember 24. és december 17., a második szakasz esetében pedig október 9. és december 17.

A hétéves időszakban közel 80 milliárd euróval gazdálkodó Horizont 2020 minden idők legnagyobb uniós kutatási és innovációs programja, amely minden eddiginél jelentősebb forrásokat biztosít a kkv-k számára. A Horizont 2020 „vezető szerep az ipari technológiákban” és „társadalmi kihívás” pilléreinek várhatóan legalább 20 százaléka közvetlenül a kkv-khoz jut, vissza nem térítendő támogatások formájában – többek között a kkv-támogató eszközön keresztül.

A kkv-támogató eszközzel az Európai Unió a nagy növekedési potenciált rejtő, kiemelkedően innovatív kisvállalkozásokat kívánja forrásokhoz juttatni. A hét év alatt mintegy 3 milliárd euróval gazdálkodó eszköz gyorsan és egyszerűen hozzáférhető, vissza nem térítendő támogatást nyújt vállalkozás-innovációhoz kapcsolódó megvalósíthatósági tanulmányokhoz (1. szakasz) és demonstrációs projektekhez (2. szakasz). Emellett a beruházási szakaszra megérett ötletekkel a kkv-k üzletfejlesztési tanácsadásra és egyéb támogató szolgáltatásokra is pályázhatnak (3. szakasz). A pályázati eljárás egyszerű, de csak a legkiválóbb projektek részesülnek támogatásban.

Ezen túlmenően az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank Csoport együttes erővel ösztönzik a bankokat és pénzügyi közvetítőket, hogy az „InnovFin – uniós finanszírozás innovátoroknak” elnevezésű mechanizmus keretében hitelt és tőkefinanszírozást nyújtsanak az innovatív vállalkozásoknak.

Forrás: napigazdaság

 

Finomra hangoljuk vállalkozását!