Itt jár most: nyitólap » Hírek

Hackathon-leltár: nemzetközi sikerek

Örömteli változások indultak be a hazai startup életben. Annak ellenére, hogy nincsenek Gazellák, a Seed alapok, takaréklángon… mindenki pörög. Nem is kicsit, mert ha minden igaz megértettük, hogy nem onnan kell várni a segítséget, ahonnan nem jön. A sikert nem a várakozás hozza el, hanem a kitartó munka. Azt hiszem, az egész hazai startup ökoszisztéma átment bootstrap módba és csinálja a dolgát..

A Zsiráf, ami Seattleig futott
Legaktuálisabb persze a TEP, amely tegnap az Imagine Cup-on megosztott első helyezést szerzett a saját kategóriájában, illetve az összesített versenyben második lett. A TEP a szegedi versenyünkön született és ha őszinte akarok lenni, maga a Hackathon nem igazán rengette meg a szegedi startup életet. Összesen 4 projekktel dolgoztunk és a TEP második lett a versenyen. Ennek ellenére ők azok, akik sokat dolgozva végül eljutottak a mostani sikerhez és Magyarországot eljuttatták a Microsoft legnagyobb versenyére. Egyértelmű respect, azután, hogy tavaly a Startup Saunán néhány finn mentor szóra sem méltatta a projektet. Mert hát különbözőek vagyunk. Azt remélem, hogy a TEP sikere mostmár elérhető közelségbe hozza mindenkinek azt a világot, ahol saját erőből lehet eredményeket elérni. Mert, ha valaki egyszer képes volt erre, bízom benne, hogy lesznek követői. 

Ratemyspeech, a mindent megnyerő
Szigeti Attila talán az egyik legrégebbi hackathonistánk. Volt már nyertes csapatban és dolgozott más sikerstartupján is. Gondolt egyet februárban és kiagyalta a saját projektjét. Ezzel a legjobbak közé került a versenyünkön. Majd ezzel a lendülettel kijutott a Startup Sauna programjába. Megnyerte a tavaszi Central European Startup Competititiont így most még ellátogat Silicon Valleybe is ősszel. Sokat és kitartóan dolgozik. Kész az MVP és talált kiváló mentort is.

 

5Liter /5L 
Kakas Csaba igazán jó példája a Hackathonon született karriernek. Az öteletet sem akarta elmonda, úgy kellett kihúzni belőle. Végül persze mindenkinek nagyon tetszett. Az öt liter vízzel való zuhanyozáshoz szükséges eszköz kiagyalása igazi világmegváltás. Ahhoz képest, hogy ma 60-70 liter ivóvízzel tesszük ezt mindenképpen. A csapat jelenleg Birminghamben dolgozik a Climate KIK nemzetközi szervezet jóvoltából és lassan elkészül a működő modell, a prototípus. A tavaszi Hackathon DemoDayen simán verték a mezőnyt, tegyük hozzá, hogy az első prototípus már elég meggyőző volt a zsűri számára. Nagyon izgalmas és sikergyanús nemzetközileg is. Az 5L az egyik személyes kedvencem a projekt és nagyon hiszek benne, hogy hatalamas szükség van rá világszerte. Hajrá Csaba!

A Miutcánk.hu
A projekt erős kezdés után sokáig nem igazán tudta, mit kezdjen magával. A rengeteg médiafigyelem kicsit elvonta a fókuszt az igazi munkáról. Az egy millió, amit a a Lenovo Motivátor Nagydíjon nyertek már biztosan elfogyott viszont örömmel látom, hogy elindult a bétaverzió és már 800 emberrel üzemel az első miutcánk verzió. Nekik kifejezetten sokat ad majd az MVP-ből érkező feedback és azt gondolom, hogy sokat fog még változni a tartalom is. Nekem már most is tetszik, hogy nyitott a rendszer az újításokra, s hogy a lokális rendszereket nagyon is globálissá változtatja a projekt.

Palánta
Koraifejlsztő applikáció, ami milliók gondját oldaná meg. Errre még Amerikában is felkapták a fejüket és beválasztották a legjobb nyolc közé a Singularity University kelet-európai versenyén. Sajnos itt nem sikerült az üzenetet jól átadni, s a zsűri nem igazán értette mi is a célja a csapatnak. A tanulás persze fájdalmas és sokkal jobb néha, ha kiderül, hogy valami még nem profi, mint hogy mindenki tapsol és közben az egész projekt nem ér egy pipa bagót sem.

SkillDriller
Nem nyert Hackathont a projekt, bár megfutattuk az ötletet. Most van születőben, mert bebizonyosodott, hogy szükség van egy olyan oldalra, ahol megtalálhatjuk azt az embert, aki még hiányzik a csapatunkból. Személyes kedvencem, mert minden pillanatában tanulok belőle, magamról, másokról, együttműködésről, fejlesztésről. A sajátom és nam szégyellem kimondani büszke vagyok rá. Ha elkészül valószínűleg méginkább az leszek. Az egész projekt tulajdonképpen a Hackathonok miatt jött létre, mert kell egy csapat, amely az ötleteket megvalósítja. Mert az ötlet maga nem elég.

Az erdélyi dronrtervező
Legfrisebb élményem Erdélyből. Tusványoson csináltunk egy versenyt és őszintén nem volt egyszerű elérni a határontúli fiatalokat. Ennek ellenére 5 kiváló projekt is összeállt számomra is elképesztő eredményekkel. A két győztes Bustya Attila Csikszeredából és Wipe csapata Kolozsvárról elképesztő projektekkel vágott bele a versenybe. Attila olyan dronokat tervez, amelyek világrekord kísérletre is képesek. Ahogy mesélte, megtetszett neki valahol a négypropelleres játékszer és szeretett volna egy sajátot összerakni. A tervezés közben rájött, hogy nem tud minden alkatrészt megszerezni, kellene egy 3D nyomtató. Az is drága volt, hát csinált egyet magának és összerakta az első prototípust. Annyira jól sikerült, hogy az átlagos modelleknél már több időt tudott a levegőben tölteni. Most már a másodikon is túl azt gondolja, hogy a harmadikkal megdönti a repülési idő rekordját. Nem kis cél, de hisz benne. Hajrá Attila!

A Wipe egy 3D szemüveget tervez vakoknak. No comment. Hihetetlen tehetségek vannak Erdélyben. KárpátMedence hackarei egyesüljetek! Reményeim szerint az őszi menetrendbe bele fog férni egy kolozsvári hackathon is az augusztusi győri Hackathon-tábor, a szeptemberi BME-s és az októberi ELTE / EIT ICT Labs versenyen kívül.

Hát itt tartunk most. Remélem egy év múlva sokkal tovább jutunk a Hackathon-in-a-Box versenyeivel.

Forrás: startupper.hu

 

Finomra hangoljuk vállalkozását!