Itt jár most: nyitólap » Hírek

Jövőre jelentős összeg jut innovációra

Jövőre elindul minden idők legnagyobb gazdaságélénkítő programja az uniós támogatások felhasználásával. A következő hét évben több mint 12 ezer milliárd forint uniós forrás érkezik Magyarországra, és a fejlesztési támogatások 60 százalékát közvetlen gazdaságfejlesztésre és munkahelyteremtésre kívánja felhasználni a kormány - mondta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásért felelős államtitkára a Magyar Innovációs Szövetség csütörtöki rendezvényén, Budapesten.

Hangsúlyozta, az uniós forrásból megvalósuló programokra és beruházásokra 2015-ben több mint 2500 milliárd forintot, a GDP 7,5 százalékát költi majd a kormány, amely összeg 350 milliárd forinttal, 16 százalékkal magasabb, mint az idén volt.

Az államtitkár elmondta: a kormány felkészült arra, hogy az országba érkező fejlesztési forrásokat célzottan és sokkal egyszerűbben használja fel, a pályázatok a korábbinál sokkal egyszerűbb eljárásrendben és intézményrendszerben érhetők majd el a vállalkozások számára.

Szólt arról is, hogy a gazdaságfejlesztésen belül a kormány kiemelt figyelmet fordít majd az innovációs célra rendelkezésre álló források növelésére is. Míg 2013-ban kutatás-fejlesztésre a bruttó hazai termék 1,3 százalékát költötték, addig a "Befektetés a jövőbe" című középtávú kormányzati stratégia azt a célt tűzte ki, hogy ez a költésszint elérje az 1,8 százalékot.

Az államtitkár bejelentette, hogy a 2014. évi Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot hat kategóriában hirdetik meg, emellett díjazzák a legeredményesebb startup vállalkozást is. A díjakra azok a vállalatok pályázhatnak, amelyek 2014-ben kiemelkedő műszaki, gazdasági innovációs tevékenységgel jelentős üzleti hasznot értek el. Az elbírálás során az elért többletbevétel, illetve többleteredmény mellett az innováció eredetiségét, újszerűségét és társadalmi hasznosságát is értékelik. A pályázatokat 2015. február 17-ig lehet benyújtani, a díjakat 2015. március végén adják át.

A 2013. évi Innovációs Nagydíjat az OT Industries (korábbi nevén Olajterv Csoport) tagvállalata, az OT Industries-KVV Kivitelező Zrt. nyerte nagyszilárdságú csőtávvezeték hegesztési eljárásáért.

Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásával összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos ismertette, hogy a kormány 2015-ben jelentős összegekkel támogatja azokat a tevékenységeket, amelyek új és versenyképes szolgáltatások és termékek létrehozását célozzák.
Hangsúlyozta, hogy csak azok a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységek támogathatók, amelyek révén olyan termékek és szolgáltatások jönnek létre, amelyek versenyképessé teszik a magyar ipart és az országot. Kifejtette, hogy a költségvetési támogatás pontos összegéről még folynak az egyeztetések, ezen kívül dolgoznak azon is, hogy az uniós alapokból is jelentős forráshoz jusson az ország kutatás-fejlesztésre és innovációra.http://kormany.hu

Finomra hangoljuk vállalkozását!