Itt jár most: nyitólap » Hírek

Vágj Bele!

Ez volt a sokatmondó címe annak a vállalkozásserkentő rendezvénynek, amelyet szerdán rendezett meg az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) és a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) ezúttal a Budapesti Műszaki Egyetem Innovációs laborjában, közismertebb nevén a Demolában. Rég voltam ilyen inspiráló rendezvényen.

Akárhányszor beteszem a lábam a DEMOLA kellemesen kaotikus, „bolond-zseni” légkörébe, mindig elfelejtem, hogy én egy Egyetemen vagyok. Hiába, ez a kusza, ingergazdag környezet tényleg a BME innovációs gócpontja, amiben egyetért egyetemi tanár, hallgató, hobbifejlesztő, és mindenki szereti. Férfi többséghez hozzászokva ülök le egy szimpatikus másodéves villamosmérnök-hallgató mellé, aki egyszer vállalkozó szeretne lenni, de még nem tudja, hogyan. Dékány Donát, a Hallgatói Innovációs Központ vezetője (és tanköri vezető a BME-n) köszönti a főként műszakis hallgatókból álló közönséget, majd átadja a szót a program házigazdájának, Solti Elődnek. Rövid bemelegítés után bemutatja az AmCham és a HVCA „Vágj bele – Kezdj el vállalkozni” közös projektjét, megalapozza az interaktív hangulatot, és következik Víg Virág.

Virág egy korát megelőző magyar „startupper”, olyan közönségkedvenc vállalkozásötleteket vetett fel tíz évvel ezelőtt, mint képregényes dizájncipő vagy egy online képeslapküldő WEBOLDAL. Kiemeli, az ő ötleteinek a megvalósításához körülbelül semmilyen tőkére nem volt szükség: kreatív dizájner skill, egy programozó barát, kapcsolat egy chatoldal tulajával reklámfelületért és egy 2500 forintos domain elég volt ahhoz, hogy a képeslapküldő oldala elsöprő sikert arasson egy húsvét alkalmával. Ugyanilyen feltételekkel indította el a VIRIVEE-t. A kézzel festett, színátmenetes harisnyákat webre kerülésük után néhány órával már megrendelték, ma már a világ minden pontjára szállítják. Egy dolgot azonban hiányolt: a csapatot. Egyéni vállalkozóként megszenvedte azt, hogy terheit és sikereit nem oszthatta meg egy társsal. Emiatt nagyobb kedvvel vágott bele jelenlegi sikergyanús projektjébe: két építészlánnyal együtt kreatív biciklire szerelhető tartószerkezeteket terveznek.

Demola

A következő beszélő, Varga Balázs – hasonlóan elődjéhez – uralja a színpadot. Egy fiatal, jó kiállású MÉRNÖKCÉG ügyvezetőjével van dolgunk, aki jóízűen tud humorizálni kudarcain is. Szerinte egy jó ötlet, csakis valós probléma hozadékaként születhet, tehát ötleten gondolkozni nem érdemes, minél több problematikus szituációba kerülni viszont annál inkább. Benne a kreatív, vállalkozói véna már gimnazista korában megmutatkozott, mikor saját teleszkópot eszkábált biciklijére, hogy túlszárnyalja a piaci kínálatot. A gyorsaság iránti vágya ösztönözte őt, hogy BME-sként egy nemzetközi pneumobil versenyen a leggyorsabb járgányt fejlesszék ki csapatával. Cégük által kifejlesztett mérőműszereiket már a német MotoGP-s pilóták használják, és már nemzetközi ismertségre tettek szert. Részben hagyományos mérnökcégnek, részben startupnak tartja vállalkozását; hagyományos, mert megrendelőikre szabnak megoldásokat, ugyanakkor startup, mivel mindig innovatív és új technológiával teszik ezt.

Az ezt követő panelbeszélgetésen bemutatkozott még a PORTFOLION egyik befektetési szakértője, Studniczky Gábor és Dr. Baja Márk, ügyvéd a White & Case LLP-től. A beszélők nagyon jól megragadták a fiatalokat foglalkoztató kérdéseket, hogy hogyan kell elindulni a vállalkozói úton. Hangsúlyozták a networking szerepét. Az üzleti kapcsolatok kialakítása a ma már burjánzó magyar startup közösségben egyre könnyebb. Ugyanakkor az a magyar mentalitás, hogy „lecopyrightozzuk” az ötleteinket nem működik, hiszen ha nem tettünk meg semmit annak megvalósulásáért, nincs miről beszélni. Egy ötlet önmagában nem elég, azt meg is kell valósítani: bele kell vágni, el kell kezdeni vele vállalkozni!

DSC_2316

És voltak, akik már belevágtak a hallgatók soraiban is, amely különösen inspiráló volt. Az „Ötlettől az üzletig -Hallgatói Innovációs Projektverseny” győzteseit szólította ki az időközben besurrant BME VIK dékánja, Dr. Vajta László. Az egyik megosztott első azAURORA DEVICES ultrahangos megoldást – hasonlóan egy autó parkolóradarjához – fejlesztett ki vakok és gyengén látók tájékozódásának segítésére. A Sybrillo Camera Gimbal projekt kitalálói pedig egy, a kamerák és okostelefonok rázkódás- és kézremegés mentes használatot biztosító eszközzel lépnének be a vállalkozói életbe.

Az est kötetlen networking részében szabadultak csak el igazán a kérdések. Világos volt: a fiatalokat foglalkoztatja a vállalkozás indításának kérdése, csak még nem tudják, hogyan. Körgyűrűbe fogott előadók csillogó szemekkel meséltek a vállalkozói életről, és nem győztek buzdítani, hogy vágjunk bele, kezdjünk el vállalkozni, mert megéri.http://hepitch.hu/2014/11/03/vagj-bele/

Finomra hangoljuk vállalkozását!